Stáj EXPRES AUTO se vydává na třetí letošní podnik TCR Eastern Europe. Zatímco Petr Čížek má další šanci přiblížit se k historickému rekordu šampionátu v počtu získaných bodů, Vít Smejkal si klade za cíl vybojovat první body v sezoně. V minulosti se oběma jezdcům na rakouském okruhu dařilo.

Příjemné vzpomínky má s Red Bull Ringem spojeny zejména Čížek. Mostecký jezdec zde totiž loni podal jeden ze svých nejlepších výkonů a v prvním závodě víkendu dorazil do cíle jako druhý jen těsně za vítězným Patrickem Singem. Šlo o jeden z výsledků, které ho loni dovedly až k celkové třetí pozici.

První dva závodní víkendy ovšem ukázaly, že letošní sezóna TCR Eastern Europe bude jiná než ta předchozí. Čížek si proto uvědomuje, že navázat na loňský výsledek nebude lehké.

„Tuto sezonu nemůžeme s těmi předchozími srovnávat. Konkurence je totiž nejen větší, ale také kvalitnější. Vždy je to i trochu o štěstí,“ říká před začátkem závodního víkendu.

Na Red Bull Ringu, který se skládá především z rovinek a z jen malého množství zatáček, bude důležitým faktorem dobrá maximální rychlost. Vozy Cupra Leon Competición patří v tomto ohledu k nejlepším vozům ve startovním poli. Čížek ale upozorňuje, že něco takového nebude samo o sobě stačit.

„Výhoda vyšší maximálky se hodí samozřejmě vždy. Není to ale jenom o ní. Důležité bude i kvalitní brzdění,“ vysvětluje, co bude v Rakousku klíčem k úspěchu.

Po úvodních dvou podnicích se Čížek nachází na osmé příčce průběžného pořadí. Na kontě má 22 bodů. V Rakousku mu ale nepůjde pouze o posun v letošním šampionátu. Je totiž velmi blízko k tomu, aby se v dohledné době stal rekordmanem TCR Eastern Europe v počtu získaných bodů. Od roku 2019 jich nasbíral celkem 305. Před ním jsou pouze někdejší šampioni Milovan Vesnić (326 bodů) a Bartosz Groszek (318 bodů). Ti už ale momentálně v šampionátu nepůsobí.

Šance vytvořit nový rekord Čížkův přístup k závodnímu víkendu nijak zásadně neovlivňuje: „Náš přístup je vždy stejný. Chceme si to hlavně užít a dobré výsledky pro nás budou hezká nadstavba. Pro mě osobně je důležitá i pohoda uvnitř týmu,“ uzavírá.

Smejkal si brousí zuby na desítku

Důvod ke spokojenosti neměl loni na Red Bull Ringu pouze Petr Čížek, ale také Vít Smejkal. Pro něj tehdy šlo o vůbec první start v seriálu TCR Eastern Europe. Tehdy ještě usedal do staršího modelu vozu Cupra Leon a obě jízdy zvládl dokončit na bodech. Zatímco v té první skončil osmý, ve druhé obsadil desátou příčku. Skórovat by chtěl i letos.

„Konkurence je sice obrovská a zkušená, já ale věřím, že mi Red Bull Ring sedí a jedu si pro body,“ odhaluje své cíle.

Smejkal na své první letošní body stále čeká. Úvodní podnik v Oscherslebenu totiž musel vynechat kvůli bolestem zad. Maďarský závodní víkend se u něj nesl zejména ve znamení sžívání se s novým autem. K tomu se navíc přidaly i potíže s převodovkou v prvním závodě.

Co se zad týče, cítí už se Smejkal být v pořádku. Příprava na rakouský víkend se ale přesto ani tentokrát neobešla bez zdravotních potíží.

„Fyzicky jsem na tom lépe. Zase jsem ale měl angínu, takže pořád mám velké rezervy. Nebudu se ale vymlouvat. Chci už zkusit jet zcela naplno,“ dodává.

TCR Eastern Europe absolvuje na Red Bull Ringu tradičně dva závody. První se uskuteční v sobotu od 11:30. Druhý bude na programu v neděli od 11:20 a na jeho startovním roštu dojde k otočení prvních šesti až deseti jezdců z úvodní jízdy. O tom, kolik pozic se otočí, rozhodne los.

Foto: EXPRES AUTO

ceskeokruhy.cz